Case Study - Packaging Rationalisation Project, Bury St Edmunds, UK

Project data

  • Customer
  • The Silver Spoon Company
  • Value
  • £2 million
  • Area
  • 12,150 sq ft 
  • Procurement route
  • Single Stage Design & Build
  • Form of contract
  • J5 CT 200Design & Build
  • Programme duration
  • 38 weeks
  • Completion date
  • August 2009
  • Project Manager
  • Lorien Engineering
  • Architect
  • Feilden & Mawson
  • Quantity Surveyor
  • Lorien Engineering
  • Structural Engineer
  • MLM
  • M&E Engineer
  • Johns Slater and Haward
Packaging Rationalisation

The Project

The project included various alterations to existing areas, including the breaking out of the existing slab, piling and forming a new concrete base, and the construction of a steel support system and installation of a conveyor tunnel. The roof was cut open to enable The Silver Spoon Company to lift in two new 100-tonne production vessels. 

The new conveyor system was mounted on to the roof of the existing production facility, and the roof was re-clad. New forklift sheds and a compressor building were constructed and amenity areas refurbished, along with the stores and the compressor area. A 100 m long x 16.5 m high fire wall was constructed to segregate operations. Works included all associated Mechanical & Engineering works.

The Added Value

The works were undertaken over a 38-week period, however, to meet the needs of the customer to fully re-occupy this key area as soon as possible, the majority of works were completed in 20 weeks, with minor alterations made from a plant platform after this time. Flexible working practices were adopted and the programme carefully phased to minimise any potential disruption to this key business operation.

ISG added value to the project by designing the roof level conveyor tunnel in such a way that it could be assembled and clad at ground level, then craned into place in one piece, thus providing time efficiencies.

Packaging Rationalisation

Customer Quote

“It was a pleasure to work with the ISG team, and I hope we have the opportunity to work with them again.”

Stuart Jones, Associate Architect, Feilden & Mawson