Case Study - Linkwood Distillery, Elgin, UK

Project data

  • Value
  • £1.6 million
  • Area
  • 5,855 sq ft
  • Procurement route
  • Traditional
  • Form of contract
  • JCT/ SBCC Standard Building Contract With Quantities 2011
  • Project Manager
  • Blyth and Blyth
  • Architect
  • Blyth and Blyth
  • Quantity Surveyor
  • Thomson Bethune
  • Structural Engineer
  • Blyth and Blyth
  • M&E Engineer
  • Blyth and Blyth

Introduction

The Linkwood distillery was originally established in the first half of the 19th century. It produces single malt whisky used in well-established blended whiskies. The customer instructed ISG to undertake a series of works to increase the production capacity at the site, including a new extension to house a mash tun room and still house.

Linkwood
Linkwood

The Project

A reduced level dig enabled the construction of pad and strip foundations to form a base for the frame of the new mash tun room and still house. The new building has a structural steel frame with a mix of composite cladding and curtain walling, stone piers and render block work panels. Four timber washbacks and two copper stills were installed during phase one.

Phase two saw the demolition of the existing mash tun room to allow another section of the new room and still house to be constructed. Two further timber washbacks were installed, allowing the completion of the external cladding and walls.

An area was excavated and new concrete floor and walls were cast to form a bund for a new SWRV tank, used as a liquid storage facility. The existing draff hopper required relocation, and new foundations, pads and bases were built to facilitate this.

The Added Value

As the site is bonded, security was installed around the perimeter to comply with HMRC regulations. The site was situated between a burn and a dam which the distillery uses as water supply. A leak in the dam caused wet ground conditions which led to foundation construction issues so a new design was implemented to resolve this.

The site remained in production during phase one. Further phases were timed to coincide with the distilleries annual shut down. A new housing estate was situated behind the distillery and residents were kept up to date with newsletters and issued with resident satisfaction questionnaires.

Complex process equipment, such as the stills, were installed by the customer’s specialist sub-contractor. Constant liaison ensured that the installation ran smoothly and that ISG was able to fulfil its obligation as principal contractor.