Case Study - The Royal College of Surgeons , London, UK

Project data

  • Customer
  • The Royal College of Surgeons of England
  • Value
  • £2.25m
  • Area
  • 4,700 sq ft
  • Programme duration
  • 48 weeks

Introduction

The Royal College of Surgeons of England is an independent charity committed to promoting and advancing the highest standards of surgical care for patients in England and Wales.

This project was part of a larger, overall scheme which had the aim of transforming the existing education facilities into an international centre of excellence for surgical education, training and assessment.

A redesign and upgrade was needed to increase the capacity for anatomy training. The college required a leading-edge environment to form the hub of surgical programmes to be delivered not only at the college, but also at over 100 regional centres and international locations.

The new facilities now accommodate an additional 600 trainees per year.

Royal College of Surgeons
Royal College of Surgeons

The project

The ISG team transformed the existing shell into a new state-of-the-art surgical skills workshop, incorporating nine customised anatomy and surgical demonstration tables. All tables have integral ventilation and drainage and are supplied with boom arms that provide power, gases and a range of audio-visual equipment including specialist display monitors. 

The surgical teaching suite has state-of-the-art facilities allowing procedures to be streamed in real time via audio-visual links to student points, the video wall, other areas of the college and regional and international locations. Alongside the workshop, ISG created storerooms, preparation rooms, toilets and shower facilities and an equipment room. The project involved extensive mechanical & electrical works, much of which had to be threaded through the building fabric.

The added value

Throughout the project ISG liaised closely with the college’s own subcontractors and ensured that they adhered to our health and safety policy and procedures. 

Due to the complex nature of the works, ISG liaised with the client on a daily basis and held fortnightly progress meetings. The end-users were involved by giving the surgeons guided tours around the space and encouraging them to become involved in the process. 

The works were undertaken within a fully functioning college with frequent exams and external conferences taking place. To minimise disruption a schedule of ‘quiet time’ was built into the programme indicating when works could be carried out.