Case Study - St Thomas’ Hospital, London, UK

Project data

  • Customer
  • Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust
  • Value
  • £2.5m
  • Area
  • 6,900 sq ft
  • Programme duration
  • 36 weeks
  • Completion date
  • October 2013

Overview

Guy’s and St Thomas’ Hospital is one of the UK’s leading clinical PET/CT (Positron Emission Tomography coupled with Computerised Tomography) centres. The Trust has exciting and ambitious plans to develop buildings and services, and to keep investing in state-of-the-art equipment and technology. 

This project was part of a wider programme to completely replace the CT scanning provision for St Thomas’ Hospital. This phase was for the provision of three scanning rooms, two of which are PET/CT scanners and one is an MRI/CT scanner.

PET Centre
Guys

The project

The work consisted of all scanning provision rooms and associated areas including the reception, consulting and treatment rooms, write-up areas, ‘hot labs’ and ‘hot waiting areas’. This included the conversion of the existing areas and all new systems had to be cut into the existing services. 

The ‘hot areas’ needed to be lead-lined and ISG designed the lead-lined partitions. This involved a number of meetings with the Trust’s Radiation Protection Advisor who advised on the lead thicknesses required and signed off the installation, following extensive testing, before the walls were closed up.
  
The structural floor slab on the first floor in the zone of the scanners was strengthened. On the floor below ISG installed a 20t grillage of structural steelwork on brackets which was then dry-packed to the soffit of the underside of the structural floor.

The added value

Towards the end of the project ISG spent a month working alongside GE, the scanner supplier, to help them integrate the equipment into the base build. We then did tandem commissioning before the unit went live. 

Before starting on site ISG held a stakeholder presentation to identify a timeline to work around various stakeholders’ professional commitments. A number of stakeholder workshops were held throughout the project, which afforded access for familiarisation and training.

The successful delivery of the project within a live environments meant St Thomas’ Hospital didn't lose any clinical time during the scheme.