Case Study - Gieves & Hawkes, London, UK

Project data

  • Customer
  • Gieves & Hawkes
  • Area
  • 5,802 sq ft
  • Programme duration
  • 43 weeks
  • Completion date
  • November 2014
  • Project Manager
  • ISG
  • Architect
  • Strong Designs
  • Quantity Surveyor
  • Strong Designs
  • M&E Engineer
  • Pulse

Introduction

leader in gentlemen’s bespoke, English tailored garments for the last 200 years, Gieves & Hawkes asked ISG to fit out their global flagship store. Our task was to refurbish the 18th Century townhouse at No 1. Savile Row, creating a concept that could be rolled out to the client’s 138 stores worldwide.

The store was named 2015 Winner of the ‘Best in Retail’ and ‘British Heritage’ categories at the NAS (National Association of Shopfitters and Interior Contractors) Design Partnership Awards.

Gieves and Hawkes luxury shopfitting - ISG
Gieves and Hawkes luxury retail fit out - ISG

The project

Keeping this prestigious ‘By Royal Appointment’ store open for trading during the works was the biggest challenge faced by the team.

The complexity of works required to modernise the store, upholding the 240 years of tradition that helped establish Savile Row as the global epicentre of bespoke tailoring, was also a main consideration throughout the project.

“I have known ISG and ISG’s business for over 15 years so they weren’t new to me. For me, it was a no brainer to use them.”

Ray Clacher, Managing Director Gieves & Hawkes

Trading and retaining the air of business as usual throughout the refurbishment was important to our client. To enable this to possible, we broke the project down into four phases.

With limited space for storage in-store, deliveries were made early morning or late evening. Phase one saw works undertaken to the store’s wholesale appointment rooms, private dining and archive rooms for military and royal appointments. Phase two, the strip out, reconfiguration and fit out of the bespoke tailoring area, including the installation of a bar. The most challenging phase, phase three, saw the store split into two sections with a tunnel constructed to guide customers from the completed new entrance through to the bespoke tailoring room at the rear. The tunnel was double the height of the room and supported by scaffolding.

Gieves and Hawkes retail fit out - ISG
“Team work was crucial, I come with a whole band of crafts people and makers, with whom I’ve worked for years and years. ISG embraced this completely and that was lovely to watch.”

Teresa Hastings, Interior Designer