Case Study - London 2012 Velodrome, London, UK

Project data

  • Customer
  • Olympic Delivery Authority
  • Area
  • 170,000 sq ft
  • Programme duration
  • 98 weeks
  • Completion date
  • January 2011

Introduction

“On time, on budget, the best in the world..”
The Guardian

The 6,000 seat London 2012 Velodrome hosted the Olympic and Paralympic indoor track cycling events and is now open for use by the general public.

ISG commenced construction work in March 2009 and completed the Velodrome in January 2011, ahead of schedule. It was the first venue to be completed on the Olympic Park. It is also the greenest venue on the Olympic Park and one of the most sustainable projects in the UK. World-class design and innovative construction techniques have left a lasting legacy, illustrated by betterment in every category of ODA environmental targets.

The roof

“Building cable net structures is a job many contractors shy away from but builder ISG has turned it to its advantage”
Building Magazine

The roof, which represented a key engineering challenge for the team, and is one of the largest cable net roof lifts in the UK, consists of a double curved net with a total area of         12,500m sq m. 


Around 1,000 tonnes of structural steelwork was saved via a redesign of the roof in conjunction with Hopkins, the architects, and Expedition, the engineers. The result is that the roof weighs only 30kg per sq m, roughly half that of any other covered Velodrome. This is a key component in making the Velodrome the greenest venue on the Olympic Park.

A highly sustainable project

The Velodrome is the most energy efficient building on the Olympic Park with highly insulated walls and roof, and an energy efficient concrete structure.

The venue’s distinctive and compact form creates a ‘bubble’ above the track, which helps maintain the cyclists’ ideal race environment at 26 degrees centigrade, minimising the energy consumed to heat the main arena.

The building uses 35% less energy than the Part L requirement and saves 75% of water used in a typical build. This is partly due to rainwater, harvested from the roof, which is used to flush the toilets and urinals and for landscape irrigation. Unusually, for a building of its size, the Velodrome is naturally ventilated.

2020sustainability