Case Study - The Wilson Cheltenham Art Gallery and Museum, Cheltenham, UK

Project data

  • Customer
  • Cheltenham Borough Council
  • Value
  • £4.4m
  • Completion date
  • October 2013

Introduction

ISG extended and refurbished the existing Art Gallery and Museum, which includes the Hugh Casson building, the shop and tea rooms.

The new building provides additional galleries, new open access storage/study facilities and dedicated spaces for lifelong learning, education outreach services and arts development programmes. It also creates a focal point for the development of Cheltenham’s ‘Cultural Quarter’ and a ‘new gateway’ to Cheltenham’s oldest building, the medieval, St. Mary’s Church.

Leisure galleries
the_wilson_band

The Project

The new three-storey Art Gallery is connected to the existing historic building by an open atrium which is bridged by three links. Internally there is a feature staircase suspended from the roof.

The Conservation Officer was closely involved with retaining existing fabric and fittings where possible. Many fixtures and fittings were retained and reused, and further items salvaged for the customer.

Energy efficiency is a key aspect of the design and a high-performance glazing system on each floor affords natural light and allows passers-by to see in. The south façade’s louvered screen controls solar gain. The new building uses both passive and active features including construction from natural and reclaimed materials, natural ventilation, and the installation of high efficiency condensing boilers (running at low temperatures).