Case Study - Completing the circle at The O2, London, United Kingdom

Project data

  • Customer
  • DOV DEVCO Limited
  • Value
  • £71million
  • Area
  • 400,000 sq ft
  • Procurement route
  • Single stage
  • Form of contract
  • JCT 11 Design and Build
  • Programme duration
  • 156 weeks
  • Completion date
  • December 2018
  • Project Manager
  • Bartlett Projects
  • Architect
  • RTKL
  • Quantity Surveyor
  • Alinea Consulting
  • Structural Engineer
  • Buro Happold
  • M&E Engineer
  • ME Engineers

Introduction

Bon Jovi, Prince, Beyoncé, Paul McCartney and Adele – iconic artists who have wowed audiences at The O2. Next up on that list? ISG

ISG has successfully completed the circle at one of the world’s most popular music and entertainment venues, The O2.

Project Mint, as it was known, matching the shape of the popular sweet, was the final piece of The O2’s puzzle, where ISG delivered a circa 400,000 sq ft retail outlet, featuring 80 units.

The project

Built across two zones called ‘Excite and ‘Relax’, the outlet features a two-storey mall arranged on both sides of a wide central street, with three buildings joined by walkways and bridges on the upper level, while the more tranquil Relax is a single-storey mall.

The team constructed two new steel frame buildings to incorporate the retail units, delivering these to shell and core along with the shopfronts. The team also installed a new feature staircase, escalators, lifts and stunning ceiling features throughout.

Whilst external works were not originally planned, the client decided to include outdoor dining in the new offer to help drive further footfall and enhance the customer experience.

Challenges

There were several logistical challenges on the project, working in a live environment that has over three million visitors passing through for ticketed events each year.

Working inside a tent also restricts the height of machinery able to operate within the space. This meant mobile cranes were used as opposed to tower cranes, and mini pilling rigs compared to conventional rigs.

A significant amount of work based around one of the arena’s fire exits meant that all work had to stop in the hours leading up to and during an event. ‘Dark days’, where all worked ceased, were implemented around numerous key events, which had to be carefully factored into the programme.

“This the only venue in London where entertainment and retail truly converge. It’s been two-and-a-half-years of construction and I really want to say a huge thank you to everyone for all their help and support. We believe the Icon Outlet is one of the most exciting destinations in London.”

Alistair Wood, Executive Vice President, AEG Europe

Social Value

During the project, the team interacted with the local university, college and Greenwich Local Labour and Business (GLLAB). Working with landscaping students studying for their masters at the University of Greenwich, ISG offered an opportunity to develop a scheme for the landscaping works at The O2, with prizes awarded for the top three schemes as voted for by project team members.

Design students from Ravensbourne College in North Greenwich were asked to produce a design for the seating within the outlet centre which they then presented to the client, providing them with invaluable experience in a professional environment and helping to hone their presenting skills.

Working with GLLAB, a body set up for apprenticeships and people who have left education, the team welcomed apprentices onto site to work across different disciplines, giving them the opportunity to learn more about the industry, and develop a range of new skills.