Case Study - Nido Notting Hill, London, UK

Project data

  • Customer
  • Blackstone
  • Value
  • £14m 
  • Area
  • 89,294 sq ft
  • Form of contract
  • JCT Design and Build
  • Programme duration
  • 76 weeks
  • Completion date
  • July 2011
  • Project Manager
  • Beadmans
  • Architect
  • TP Bennett
  • Quantity Surveyor
  • Beadmans
  • Structural Engineer
  • Waterman Building Services
  • M&E Engineer
  • MTT Limited

Introduction

Following the success of our major project at Nido Spitalfields, completed in August 2010, we secured the new build of the 272 bed Nido Notting Hill scheme. The 89,294 sq ft building accommodates 233 rooms, including twin bed apartments, single studio units and specially designed disabled rooms. At ground floor level, we built a gym, lounge area and six individual work space units.

The project saw the demolition of an existing single-storey and part four-storey mixed use building on site and located next to the Grand Union Canal. A sheet oiled retaining wall was installed to protect the canal tow path, and ISG carried out a reduced level dig to level the sloping site.

Nido
Nido

The project

We brought all of the lessons we learned from the Nido project at Spitalfields and implemented them in this new project in a number of ways.

First, we developed alternative construction methodologies, including pre-cast columns, twin wall core and PCC manhole units. This saved us approximately eight weeks on programme time.

Second, we brought alternative window cladding solutions that improved thermal efficiency and proved to be considerably less costly than traditional window installations. We installed a simplified underground drainage system that eliminated the need for a pumping chamber and costly drainage systems.

Third, we selected substructure solutions that provided greater useable space.