Case Study - Rugby Modern Languages School Fit Out, Rugby, UK

Project data

  • Customer
  • Rugby School
  • Value
  • £2.3m
  • Area
  • 1136 square metres
  • Procurement route
  • Traditional
  • Form of contract
  • JCT 2005 Standard Building
  • Programme duration
  • 49 weeks
  • Completion date
  • August 2012
  • Project Manager
  • Edmund Shipway
  • Architect
  • HLN Architects
  • Quantity Surveyor
  • Edmund Shipway
  • Structural Engineer
  • Bay Associates
  • M&E Engineer
  • Edmund Shipway

Introduction

The design of the Rugby School of Modern Languages Building embeds several sustainable measures to ensure the quality of learning and social well-being of staff and students. The new three-storey L shaped concrete framed structure is a statement building, and provides light and spacious areas to learn in. And thanks to 500m2 of glass and specialist acoustics, learning languages is easier than ever.

The project

The new state-of-the-art modern languages facility has been designed to achieve a BREEAM 71% ‘Excellent’ rating. The site is located in the sensitive Rugby School Conservation area, surrounded by residential properties, making access to site and noise control a particular challenge. The team ensured that all work carried out had little impact on the environment. An impact assessment was conducted to help control potential environmental impacts, which included emissions and waste management. The team also assessed community issues, such as community involvement and communication. The building houses 11 classrooms, two language laboratories, a resource suite, office areas, interview rooms and associated ancillary spaces. The buildings are positioned around a landscaped courtyard, which provides a secure external space at the heart of the building. After a period of consultation with students, staff and the local authority, the design of the building began and was enthusiastically received by all stakeholders.

Sustainability

The building achieved several sustainable measures within its design. Socially the design considers the quality of life and well-being of the people using the building. It also provides a suitable environment and safe space for students to learn in. The school community was involved in the project and potential architecture students followed the entire process, including attending progress meetings with employees and the construction team. Economically, the design and sustainable features aim to reduce the building’s long term running costs and building’s carbon emissions. Using different means of fuelling the buildings energy use also contributes to the reduction of carbon emissions. The project was designed to achieve a 71% Excellent rating with BREEAM.

Building information from HLN Architects and Design