Case Study - Wakefield Civil Justice Centre, Wakefield, UK

Project data

  • Customer
  • Ministry of Justice
  • Value
  • Confidential
  • Area
  • 16,846 sq ft
  • Procurement route
  • Framework - Design & Build
  • Form of contract
  • PPC2000
  • Programme duration
  • 30 weeks
  • Completion date
  • 16/11/2012
  • Project Manager
  • DTZ
  • Architect
  • Hurd Rolland (for ISG)
  • Quantity Surveyor
  • DTZ
  • Structural Engineer
  • Bland and Swift (for ISG)
  • M&E Engineer
  • WYG

Introduction

This project consisted of the fit out of an existing speculative office and retail shell building to form a new civil justice centre in Wakefield

Emerald
Emerald

The Project

The works consisted of a new Mechanical & Engineering installation, reconfigured and new raised access floors and suspended ceilings. Metal stuff partitions, demountable partitions, door sets and second fix joinery items were installed. ISG created public and staff toilets incorporating IPS units, cubicles tiling and sanitary ware.

New wall and floor finishes were installed throughout plus there was a requirement for a small amount of fitted courtroom furniture in the original scope of works. The full courtroom furniture supply was later included as an additional project element which required usher and waiting room desks, illuminated backboards, an electric curtain, benching and public seating. Externally, ISG constructed a plant area for the air-conditioning units.

Emerald House

The Added Value

This was the first HMCTS (HM Courts & Tribunals Service) fit out project for the MoJ in the region. The additional role to supply all the courtroom furniture demonstrates the trust shown in our abilities. We have since been awarded further HMCTS projects and the experience has enabled us to develop a blueprint to deliver cost effective and high quality results. 

Specialist works were required in the formation of the rooms and early project involvement allowed us to offer design input to achieve the required sound criteria and lighting levels. 

The building’s location presented certain challenges as it was situated across split levels. To facilitate the introduction of a disabled access platform lift and opening into the lobby area, we had to cut the floor slab and excavate half a metre to bring this to the height of the entrance. 

“Phil Errington and I inspected Emerald House on Friday morning. I have to say, based on my previous court experiences, it is the best finished building I’ve seen. Whilst I will ensure that this is fed back formally I just wanted you to know as I was very impressed.”

Neil Milligan, Senior Project Sponsor, Project Delivery Unit, Estate Directorate, Ministry of Justice