Case Study - HMP Liverpool B Wing Refurbishment, Liverpool, UK

Project data

  • Customer
  • Ministry of Justice
  • Value
  • Confidential
  • Area
  • 64,583 sq ft
  • Procurement route
  • Framework - Design & Build
  • Form of contract
  • PPC2000
  • Programme duration
  • 20 weeks
  • Completion date
  • 31/01/2019
  • Project Manager
  • Jacobs Project Management
  • Architect
  • AHR Architects
  • Structural Engineer
  • Adept Structural Engineers
  • M&E Engineer
  • Waldeck

Introduction

Part of wide-scale improvements at the eight-wing prison, the refurbishment of B-Wing was the first project completed by ISG as it delivered a £6million scope of works awarded through the Ministry of Justice framework. 

Spearheaded by governor Pia Sinha as part of a drive to improve living conditions, the works have transformed this part of the prison, which was originally constructed in 1855, into a modern, safe environment, which promotes meaningful purposeful activity. 

Across five floors, ISG has delivered lighting, sanitaryware, electrical and flooring upgrades, as well as replacing 215 windows and doors across the 90 cells, wing offices, servery and staff refresh areas. 

 

 

The project

Updated cells now benefit from full redecoration, new privacy doors, DDA-compliant accessible socket points, larger uPVC windows, resin sanitaryware and flooring in the bathrooms, and refurbished beds and vinyl flooring in the sleeping quarters. 

In the communal areas, ISG has installed anti-tamper mains electricity boxes and vinyl flooring, as well as carrying out the full redecoration of the walls ceilings, gates, and high-level ceilings. 

Added value

The works required the project team to work closely with prison staff around access requirements, deliveries and scaffolding. 

Although working in an empty wing, surveys were carried out in a live environment prior to the project commencing and the team was also required to erect scaffolding in exercise yards to adapt the window openings and install the new uPVC casings – increasing the amount of light let into cells. 

With strict controls in place, the team was able to access the yards to carry out the works to the windows from 7-11am and from 12pm onwards, with scaffolding erected behind padlocked and secured metal sheeting and razor wire. Similar challenges were faced with deliveries, we held a dozen containers on site to maintain stock levels, with all offloading required to take place between 9am and 11:30am. We took possession of 70 windows a month throughout the course of the project, as we worked on B-Wing and moved onto other parts of the prison. 

Not part of the original scope, the new food servery and improvements to staff access areas were incorporated as variations, with no impact on the original completion date. The project was delivered on time, in budget and with zero reportable accidents. 

Sustainability

The new uPVC windows were manufactured by prisoners at HMP Wymott and assembled on site by ISG. Designed specifically for the environment, with polycarbonate on inside which attaches to the grill, the new casings will prevent damage and tampering. 

Similarly, old light fittings were sent to the works department to be refurbished and reused in other areas of the prison.