A fit out fit for a King

Prince William opens ISG refurbishment project.

The Passage

Prince William has described an ISG refurbishment project as a “beacon of hope” for the city’s most vulnerable people. His Royal Highness unveiled a special plaque at The Passage, a homeless resource centre in Victoria, London, on 13 May 2016 to commemorate the building’s reopening following a two-year programme of refurbishment.

During his speech, Prince William said the refurbishment at the St Vincent’s Centre on Carlisle Place would ensure The Passage will continue to meet the needs of the city’s most vulnerable people for many years to come. He was also presented with a framed photograph of his last visit to The Passage as a young boy with his brother, Prince Harry, and his mother Diana, Princess of Wales.

The Passage Chief Executive, Mick Clarke, described how the charity had to remain on site throughout the building works in order to continue to help the city’s homeless. “The Passage has always been a place of change, transformation, and where dreams are achieved,” he said.

The Passage works with over 2,000 people a year and is London’s largest voluntary sector resource centre for homeless and vulnerable people. The charity was founded in 1980 and provides an outreach service, accommodation, training and support to people from across the UK.

The fit out project involved the part-demolition, strip out and refurbishment of three conjoined buildings to raise them to modern day standards. We performed major structural alterations to join the floor levels across all three buildings, known individually as Sisters House, St. Vincent’s Centre, and Montfort House.

The building now includes a new entrance and reception area, new staircases, a dining area, shower blocks and bathroom facilities, a conference centre, faith rooms, a library and a glazed roof ‘winter garden’.

NHS treatment rooms have been installed along with a brand new roof terrace, and the 15 bedsits in Montfort House have been given a contemporary make over. Sisters House was also updated with 11 new bedsits to accommodate the Sisters of St. Vincent’s who live and work on site.

The buildings date back to the 1860s and many of the original features have been preserved, including the exterior façade which was carefully restored. Original design features including the curved window frames and stained glass windows have been moved from the former chapel site and utilised as a standout feature in the main reception area.

Image above shows Prince William sharing a joke with ISG Project Manager, Mark Kermack.

For more information on The Passage, please visit http://www.isgplc.com/thepassage. For more information on The Passage and to donate, please visit http://passage.org.uk/.