Case Study - SIS MediaCityUK, Salford Quays

Project data

  • Customer
  • Satellite Information Services Ltd
  • Value
  • £2.6m
  • Area
  • 25,000 sq ft
  • Form of contract
  • JCT Design & build 2011
  • Programme duration
  • 25 weeks
  • Completion date
  • May 2012
  • Project Manager
  • Jenkins Design Services Ltd
  • Architect
  • Halliday Meecham
  • Quantity Surveyor
  • Jenkins Design Services Ltd
  • M&E Engineer
  • Marquis Consulting LLP

Introduction

This was our third office project at the Peel Holdings MediaCityUK development, home of numerous BBC departments and a national hub for creative industry businesses. This particular project was for Satellite Information Services (SIS), a world leader in the television production industry. The fast-track design and build scheme involved a specialist fit out of the premises including recording space with a complex specification and an open plan office floor. 
SIS_MediaCity

The Project





The main project focus was the provision of specialist M&E services, and from a base build shell we designed an effective solution to accommodate the requirements. The M&E installation included zonal lighting systems on PIR sensors, with specific lighting requirements for each of the floors. We also designed and installed new alarm systems including fire and intruder alerts whilst ensuring that the fire integrity of the building as a whole was maintained. A bespoke sprinkler system was also installed. As an additional project element, we managed the connection of the SIS services to the satellite teleport system located at Salford Quays.

Floors eight and nine were allocated for recording use with several studios constructed on each floor with bespoke acoustic requirements. The partition walls on these floors were constructed slab to soffit using the specification and details from the client’s acoustic consultant. This ranged from 40 Rw dB to 58 Rw dB to which a specialist range of decorative wall and ceiling pads were applied. The result was a high quality sound blocking wall with added reverberation deadening properties. Lighting level controls were also required for the recording studios. 


Floor 10 was fitted out as open plan office spaces.